DOMOWA ZUPA PHO BO NA KOŚCIACH WOŁOWYCH

D71A8684Jak zima to tylko pho bo! Na rozgrzewkę i na zdrowie, mnóstwo ziół, świeżych aromatów i pyszny długo gotowany bulion! Dostępność kości szpikowych w ostatnim czasie bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła, zachęcam do podpytania najbliższego rzeźnika, na pewno będzie miał coś w zanadrzu. Lista składników tylko z pozoru wydaje się długa, postarajmy się nie rezygnować z żadnego z nich i nie szukać substytutów. Ilości podane w przepisie są idealne a smak bulionu intensywny i wspaniale wyważony. Ja moją wersję na talerzu przyprawiam mnóstwem ziół i limonką, marynowanym czosnkiem zagryzam, ale nie wrzucam go bezpośrednio do zupy. Z Pho jak z delicjami, każdy ma swój sposób na zjedzenie tej pysznej, rozgrzewającej zupy!

SKŁADNIKI:

  • kości wołowe najlepiej szpikowe, lub ogon wołowy, lub inne wołowe kości
  • 3 udka z kurczaka
  • 1 laska cynamonu
  • łyżka ziaren kolendry
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • korzeń imbiru ok. 5 cm
  • główka czosnku
  • makaron ryżowy
  • stek z rostbefu wołowego
  • świeże zioła: kolendra, melisa, mięta
  • dymka
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 limonka
  • sos Sriracha
  • marynowany czosnek
  • kiełki

Imbir i cebulę podpiekamy nad płomieniem kuchenki. Kości wołowe i kurczaka zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, odlewamy wodę wraz z szumowinami, myjemy garnek i ponownie zalewamy kości i mięso zimną wodą. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień na najmniejszy, tak aby wywar tylko pykał. Kardamon i kolendrę prażymy na suchej patelni i wraz z cynamonem, anyżem, cebulą i imbirem dodajemy do wywaru.  Bulion gotujemy ok. 4 godziny. Dodajemy cukier i sos rybny.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dymkę i chilli kroimy w plasterki. Rostbef wkładamy na 10 minut do zamrażarki i bardzo ostrym nożem kroimy w cieniutkie plastry.

Do miski nakładamy makaron ryżowy i  plasterki wołowiny, podajemy ze świeżymi ziołami, kiełkami, limonką, papryczką chilli, sosem sriracha i marynowanym czosnkiem. Pycha!

D71A8678

D71A8685

 

 

2 komentarze

Pozostaw odpowiedź Magda Klimczak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *