WEGETARIAŃSKI GULASZ Z FASOLKI MUNG Z PAPPADUMSAMI

D71A0528

D71A0528D71A0502Wege jedzenie nie jest nudne, ani pozbawione smaku. Są tylko kucharze, którzy potrafią nam  je w atrakcyjny sposób zaprezentować, lub obrzydzić na resztę dni. Ja lubię jeść, lubię jeść absolutnie wszystko, a potrawy wegetariańskie na moim blogu zajmują znaczącą pozycje. Moja wege dieta na różnych etapach życia wynika z różnych pobudek. Obecnie wolę zjeść pyszne warzywne danie niż kupić mięso w markecie, mięso którego po prostu się brzydzę. Nie daję sobie rady z jego wyglądem, zapachem i z myślą że cena przekłada się na warunki hodowli… Dlatego polecam kupować rzadziej, pewniej, niestety drożej i przekonać się do wyśmienitych dań wegetariańskich, które zimą również dostarczają mnóstwa energii, rozgrzewają i cieszą oko feerią kolorów :-)

SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki fasolki mung
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki tartego imbiru
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • chili
  • puszka mleka kokosowego 400 ml
  • 1 łyżka masła
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka melisy
  • 1/2 pęczka mięty
  • 1/2 pęczka kolendry
  • limonka
  • sól

Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę, czosnek,imbir i posiekane pomidory. Dodajemy sypkie przyprawy i podsmażamy kolejną minutę. Dodajemy fasolkę mung, bulion i mleczko kokosowe, gotujemy na niewielkim ogniu ok. 45 minut, aż fasolka zmięknie, ale się nie rozpadnie. Do gulaszu dodajemy posiekane zioła,doprawiamy solą i podajemy z ćwiartkami limonki.

Pappadumsy kupiłam gotowe i przygotowałam zgodnie z instrukcją z opakowania – były pyszne:-)

Do gulaszu podałam bardzo prostą i pyszną turecką sałatkę:

  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • sól
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka słodkiej papryki

Wszystkie składniki blendujmy w mikserze i podajemy jako dodatek do dań.

Gorący gulasz podałam z wcześniej usmażonymi plackami i pyszną czerwoną salsą.

D71A0541D71A0475

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *