A może obok baby na świątecznym stole zechcecie postawić Angel Food Cake, którego nazwa jest arcy adekwatna do smaku! Ciasto jest w zasadzie dietetyczne, robi się je z białek z niewielką ilością mąki i cukru. Możemy je podać samo, lub z utartym twarogowym przybraniem jak w tym wypadku. To bardzo proste ciasto i nie ma opcji, aby Wam się nie udało, a jego smak… anielskie śpiewy 😉 Po przepis na ciasto sięgnęłam do 14 wydania Kukbuka gdzie Monika Walecka z Gotuje, bo lubi proponuje kilka alternatyw do tradycyjnej świątecznej baby. Składniki zmniejszyłam o 1/2, i do mojej niewielkiej formy ta ilość okazała się idealna 🙂
SKŁADNIKI:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- łyżeczka octu ryżowego
PRZYBRANIE:
- opakowanie serka mascaropne 250 g
- 150 g twarogu
- łyżka śmietany 30%
- łyżeczka cukru -lub więcej opcjonalnie
- płatki kokosa
Białka ubijamy mikserem na sztywno dodając po ich spienieniu ocet. Do ubitych białek dodajemy partiami cukier, zostawiając 1/4 szklanki. Do błyszczącej, ubitej na sztywno piany z białek dodajemy przesianą mąkę i pozostały cukier. Mieszamy kilkoma sprawnymi ruchami i przelewamy ciasto do formy.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 min.
Mascarpone ucieramy z twarogiem śmietaną i cukrem. Powstanie puszysty krem, który wykładamy na wystudzone ciasto. Ciasto podajemy udekorowane płatkami kokosa.