WIOSENNE PTYSIE Z KREMEM Z ZIELONĄ HERBATĄ

D71A3669

D71A3669a

Wiosnę zaczynamy na zielono! Nieziemsko lekkie, puszyste i pyszne ptysie, które zrobimy w kilka chwil uświetnią nam ten piękny weekend. Nie miałam pod ręką szprycy, więc ciasto nakładałam łyżeczką, wyszły koślawe, śmieszne i każdy inny, każdy wyjątkowy. Jeśli nie lubimy smaku matchy w kremie, możemy ją pominąć, lub dodać np.kakao. Mnie ten lekko gorzki, herbaciany smak bardzo odpowiada :-)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 jaja
  • 50 g masła
  • 100 ml wody
  • 80 ml mleka
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukry pudru

KREM:

  • 150 g serka mascarpone
  • 100 g śmietanki 30%
  • łyżeczka zielonej herbaty matcha
  • łyżeczka cukru pudru

D71A3668

W rondelku podgrzewamy mleko z wodą, dodajemy pocięte w kostkę masło i doprawiamy cukrem i solą. Kiedy masło się rozpuści zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy mąkę.Intensywnie mieszamy. Kiedy mąka wchłonie płyn dodajemy pojedynczo jaja. Ciasto nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę łyżką, lub szprycą. Pieczemy ok. 20 min. w temp 200 stopni.

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, cukier, herbatę i mieszamy.

Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i nakładamy krem. Przykrywamy czapeczką i posypujemy zieloną herbatą.

D71A3630


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *