KOLACJA DEGUSTACYJNA W RESTAURACJI DELIGHT

D71A3878

 

W ostatni czwartek miałam przyjemność uczestniczyć w kameralnej kolacji degustacyjnej w restauracji Delight w hotelu Andel’s.  W nowym wiosennym menu pojawiła się nowa atrakcja – grillowanie na rozgrzanych do 300-400 stopni Celcjusza kamienieniach lawowych. Mieliśmy okazję spróbować pełnego, bardzo bogatego zestawu owoców morza, ryb, mięs, a także serów i owoców jakie pojawią się w nowej karcie. Do każdego dania delektowaliśmy się specjalnie dobranymi pysznymi austriackimi winami, które podkreślały smak wyselekcjonowanych przez szefa kuchni – Mirosława Jabłońskiego produktów.

Kolację rozpoczęliśmy od przystawki na którą składał się zestaw past – jajeczna, twarożek ze szczypiorkiem i pyszna konfitura z czerwonej cebuli z serem kozim – oliwy smakowe i wypiekane na miejscu pieczywo.

D71A3875aNastępnie na specjalnych talerzach zostały wniesione rozgrzane kamienie lawowe z marynowanym łososiem, przegrzebkami, warzywami i dodatkami w postaci pysznej salsy pomidorowej, soli morskiej i pieprzu ziołowego. Zostaliśmy ubrani w fartuszki i poinstruowani jak grillować. Z ochotą przystąpiliśmy do gotowania kolacji 🙂

D71A3888a

D71A3902

Kolejna zmiana talerzy i kolejne oczarowanie-półmisek mięs do grillowania. Tym razem dostaliśmy wspaniałe combry z polskiej jagnięciny, plastry marynowanej wołowiny z krów rasy red angus, oraz marynowane plastry piersi perliczki. Do mięs podany został sos z zielonym pieprzem i wyśmienite czerwone wino, które cudnie podbijało smak kruchej wołowiny.

D71A3931a

D71A3881a

Po mięsach nastąpiła chwila na oczyszczenie kubków smakowych przed deserem, a oczyszczał nam je sorbet melonowo-morelowy podany z wedlowskim likierem czekoladowym. W zasadzie można powiedzieć, że deser składał się z 3 dań. Sorbet/deska serów i owoców do zgrillowania/lody z palonych pistacji z panna cottą z koziego sera z migdałamii pudrem truskawkowym, podaną na musie czekoladowym z truflą – brzmi jak rozpusta?!

D71A3892a

D71A3944

W menu produkty dostępne do grillowania będą zmieniały się sezonowo, wkrótce nastąpi wysyp nowalijek w tym moje ukochane szparagi. Ten nietypowy sposób podania posiłku ma same zalety – mamy wpływ na stopień wysmażenia i doprawienia, możemy popisać się fantazją w przygotowaniu swojego “talerza” ale przede wszystkim to świetna zabawa. Zajrzyjcie koniecznie do restauracji Delight i zgrillujcie sobie kolację w restauracji 4 gwiazdkowego hotelu – zadowolenie gwarantowane!

D71A3874

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *