Kupiłam spiralizer do warzyw i jestem zachwycona. Sezon wiosenno – letni będzie należał w mojej kuchni do warzywnych “makaronów”, które obłędnie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Wystarczy im kilka chwil na zamarynowanie. Surowe, młode warzywa mają nieziemski smak. Chłoniemy je wszystkimi zmysłami, przypominamy sobie jak smakuje lato. Mój balkon już obsadziłam czterema rodzajami pomidorów, ziołami i stokrotkami. Nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa, kupiłam nasiona groszku, kolorowych marchewek i kiełków. Pozostało pomalować skrzynki i zawiesić światełka, nie mogę się doczekać upalnych wieczorów w mieście 😉
SKŁADNIKI:
- 1 młoda żółta cukinia
- łyżka posiekanych orzechów włoskich
- łyżka posiekanych suszonych pomidorów
- 10 oliwek kalamata
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanej mięty cytrynowej
- ser kozi w zalewie
- otarta skórka cytrynowa
DRESSING:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki miodu
Dressing mieszamy w słoiczku, aż składniki połączą się w jednolitą emulsję. Cukinię obieramy spiralizerem, zalewamy dressingiem i odstawiamy na kwadrans. Zamarynowana cukinię łączymy z pozostałymi składnikami sałatki i podajemy z pieczywem.
intrygujące danie 🙂
zdecydowanie 😉
wspaniała propozycja!
Dziękuję:-) Bardzo na czasie jeśli chodzi o pogodę, cieszy mnie to szybkie lato!