Taki oto torcik zrobiłam Tacie na Dzień Ojca, tym razem wpis z lekkim opóźnieniem, ale ciacho jest tak pyszne, że postanowiłam Was skusić na zrobienie go bez okazji. Słodyczy w nim jest mnóstwo, aby ją przełamać do nasączenia biszkoptów użyłam gorzkiej zielonej herbaty, która daje piękny aromat. Niestety nie umiem dekorować ciast to zawsze było moje przekleństwo, dlatego tort jest lekko krzywy, lekko niestabilny i pomimo, że nie prezentuje się jak dzieło sztuki cukierniczej jest na prawdę pyszny. Smacznego!
BISZKOPT z tego przepisu. Z podanej ilości upiekłam 4 szt. w papierowych formach do pieczenia o średnicy 17 cm. Po wystudzeniu biszkoptów odcięłam góry, które zbyt mocno wyrosły. Użyłam ich do zrobienia deseru w szklance z pierwszymi malinami 🙂
SKŁADNIKI NA 2 SZT:
- 1/2 kg truskawek
- ćwierć kilo jagód
- 1/2 łyżki miodu
- 1,5 tabliczki białej czekolady
- 250 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 300 ml mocnej zielonej herbaty – ja użyłam z palonym ryżem
- mięta
Połowę truskawek smażymy na miodzie z jagodami ok. 25 min, aż otrzymamy gęstą marmoladę. Odstawiamy do wystygnięcia.
1/2 kostki białej czekolady rozpuszczamy w garnuszku na małym gazie, uważając aby nie przypalić czekolady. Czekoladę studzimy i mieszamy z serkiem mascarpone.
W piekarniku nagrzanym do 190 stopni karmelizujemy białą czekoladę ok 15 min. Kiedy będzie cała zbrązowiona wyjmujemy ją z piekarnika, studzimy i drobno siekamy.
W zimnej metalowej misce ubijamy śmietankę.
Biszkopty przekrawamy na pół, na jeden torcik potrzebujemy 3 blaty. Ciasto nasączamy zieloną herbatą, przekładamy masą mascarpone z białą czekoladą i owocowym dżemem. Tak przygotowany torcik wkładamy do lodówki na min. 2 godziny, lub całą noc. Po schłodzeniu torcik idealnie się kroi. Przed podaniem tort dekorujemy bitą śmietaną, świeżymi owocami i kruszonką z białej czekolady. Smacznego!
Taki lekki i owocowy. Idealny na lato!
Zdecydowanie i bardzo prosty 🙂 Zrobiłam 3 szt i jedną zjedliśmy z miejsca w dwójkę :-))))