Ostatnio tak własnie się żywię: zdrowo,szybko i pysznie! Nie mam czasu na długie gotowanie i stawiam na “miski szczęścia” Różne warzywa pieczone, lub smażone, połączone często z ziarnami, różnego rodzaju kaszami, w sałatkowym miksie. Dynię można upiec raz na kilka dni i dorzucać do różnych kombinacji smakowych, rzodkiewki z patelni to od kilku lat mój hit, jarmuż – no cóż czy istnieje zdrowsze warzywo? Uwierzcie robiąc zakupy raz w tygodniu na rynku jesteśmy w stanie codziennie gotować inne danie za kilka groszy i w kilka minut. Polecam eksperymenty w dokładaniu i odejmowaniu rożnych warzyw do baz sałatkowych wedle własnych upodobań, tak powstają genialne dania 🙂
SKŁADNIKI:
- ćwierć kilo fasolki zielonej
- 4 rzodkiewki pocięte w ćwiartki
- 2 jajka od zielononóżek
- 1 marchewka jeśli możecie kupcie kolorowe marchewki, ożywią ładnie sałatkę
- jarmuż
- pieczona dynia
- pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- 3 marynowane pepperoni
- oliwa
- majonez
- wasabi w proszku
- sezam
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki.
Fasolkę obieramy i blanszujemy. Dynię tniemy w kostkę. Jarmuż obieramy z łodygi i tniemy na mniejsze kawałki. Czosnek ścieramy na tarce, peppperoni siekamy w plasterki, majonez mieszamy z wasabi i odrobiną pociętego koperku.
Na oliwie podsmażamy marchewkę i rzodkiewkę, stopniowo dodajemy jarmuż, czosnek, dynię i fasolkę. Podsmażamy ok. 5 min.
Podajemy z sezamem, majonezem z wasabi, jajkami na twardo doprawione świeżo mielonym pieprzem i posiekanym koperkiem. Pyszka!