W noworocznych trendach żywieniowych pojawia się jak mantra odejście od mięsa. Przerzucamy się na warzywa, które parafrazując “od nosa do ogona” zjadamy “od korzonki do natki”. Nie marnujemy, kisimy, wyciskamy, prasujemy. Jemy kolorowo i zdrowo. Pomimo zimy, możemy już zacząć jeść modnie i z małą pomocą strączkowych przygotować pyszne dania jednogarnkowe, które swoim kolorem skradną nam serca, a smakiem uwiodą podniebienia. Ja właśnie skończyłam wylizywać pomarańczową miskę i czuję się bardzo modna i szczęśliwa! Do dzieła, ruszajmy w kolor!
PRZEPIS NA PYSZNY DHAL
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 duży słodki ziemniak
- 200 g czerwonej soczewicy
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- duży kawałek imbiru
- 1 papryczka jalapeno
- limonka
PRZYGOTOWANIE:
Do podania: czary sezam, kimchi, świeża kolendra, ryż
Na oleju podgrzewamy suche przyprawy aż zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy curry. Do przypraw dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, soczewicę i smażymy ok. 15 min. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy, aż soczewica zagęści sos, a batat zmięknie ok. 10 min. Podajemy z ryżem, kimchi, kolendrą, sezamem. Pyszka!
Przepisy powstały we współpracy z Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.