Ryżowe kluski w curry ( curry noodles ) to jedno z moich ulubionych ulicznych dań w Malezji. W kilka chwil możemy je odtworzyć w domu i dodać nasze rodzime, sezonowe dodatki. Ja wkroiłam młode marchewki, które zachowały kolor i ugotowały się al dente, tak, że stawiały lekki opór zębom. Pogoda w weekend ma być iście tropikalna, ja będę w Poznaniu szukać najlepszego ramenu w Polsce i prowadzić warsztaty z Kukbukiem ze stylizacji kulinarnych – trzymajcie kciuki, abyśmy nie dostały udaru ze skwaru 😉 A Wy jakie macie plany na ten upalny, cudowny weekend?!
PRZEPIS NA CURRY NOODLES:
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- główka młodego czosnku
- świeży imbir ok 5 cm
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 4 młode marchewki
- 1 młoda cebulka
- makaron ryżowy nitki 100 g
- 700 ml mleka kokosowego
- świeża kolendra
- 1 czerwona papryczka chili
- olej kokosowy
- pistacje
- 150 ml wody
- 14 krewetek tygrysich
- cytryna
PRZYGOTOWANIE:
Na oleju podsmażamy drobno pocięty czosnek, chili, imbir i cebulkę. Do przesmażonych warzyw dodajemy pastę curry, smażymy minutę, wlewamy mleczko kokosowe, wodę i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy makaron ryżowy. pokrojoną w paseczki marchewkę i krewetki. Gotujemy dopóki makaron nie zmięknie i krewetki nie zmienią koloru ok. 5 -7 min. Doprawiamy sokiem z cytryny i ew. solą. Curry podajemy ze świeżą kolendrą i posiekanymi pistacjami.
Pozostałe przepisy inspirowane indonezyjskimi wakacjami zebrałam dla Was w jednym miejscu pod tagiem #SUMATRA.