Ciasto na śniadanie ?! Kontrowersyjna propozycja, ale wbrew pozorom to całkiem niezłe śniadanie 😉 Generalnie jestem włoskim typem śniadaniowania: kawa i ciasteczko, lub smoothie, świeże owoce, ale nigdy angielski typ śniadania – to już raczej dla mnie lunch. To ciasto zaliczam do wypieków zdrowych i dietetycznych 😉 Bazą jest ubite na sztywno białko i mielone migdały. Zamiast jagód możecie użyć innych sezonowych owoców np. malin, lub porzeczek. Warto w weekend porozpieszczać się takim domowym pysznym wypiekiem! Smacznego!!!
PRZEPIS NA MIGDAŁOWE CIASTO ŚNIADANIOWE Z JAGODAMI
SKŁADNIKI:
- 4 białka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 50 g mąki
- 60 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka oliwy
- garść jagód
DODATKOWO:
- papier do pieczenia
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy na sztywno, suche składniki mieszamy razem z oliwą i delikatnie dodajemy pianę.Wszystkie składniki ciasta mieszamy, wykładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wykładamy gęsto jagody. Ciasto pieczemy ok. 30 min w temp. 180 st., lub do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy i opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.
Więcej przepisów z jagodami znajdziecie pod tym linkiem.
Ja też nie mam nic przeciwko ciastu na śniadanie 🙂
Uff, mam sojuszniczkę w tej nierównej walce 😉
Uważam, że kiedy jak kiedy, ale właśnie na śniadanie można jeść ciasta z najmniejszymi wyrzutami sumienia, co często robię (oczywiście ich zdrowe odpowiedniki 😉
To ciasto jest wspaniałe, idealnie trafia w mój gust 🙂
Super, czyli jest nas więcej: śniadaniowych ciastożerców ;-)!