SAŁATKA Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ I POMIDORAMI

zielona soczewica

Nie odkładajcie jedzenie pomidorów na później! Teraz są najlepsze, a szczególnie jeśli są z własnej hodowli 😉 Ta sałatka uwiedzie Was tak jak mnie, robię ją na lunch 2x w tygodniu i nie mogę przestać się nią zachwycać. Soczystość i smak pomidorów łamią mi serce, wiem, że za chwilkę się z nimi pożegnamy, dlatego oprócz sałatek takich jak ta, zjadam pomidory jak jabłka. W Water & Wine  oprócz pięknego ogrodu, stawu, pasieki i pola obsadzonego samymi pysznościami, jest wielka szklarnia w której mieszkają różne odmiany pomidorów. I to ta szklarnia właśnie była moim nawiększym obiektem pożądania 😉 No cóż każdy ma swoje fantazje, ja odpływam w pomidorowy szał.

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1 młodziutki por
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka czarnuszki

DRESSING:

  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta suszonego chili w płatkach
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • kilka listków bazylii i melisy

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy. Ugotowaną soczewicę mieszamy z drobno pociętym porem i pomidorkami pokroionymi w ćwiartki. Warzywa i soczewicę dokładnie mieszamy z dressingiem, posypujemy czarnuszką i podajemy ze świeżymi ziołami. Przepychota!

Przepis powstał we współpracy z  Cisowianka. Gotujmy zdrowo. 

sałatka pomidorowa

_71A8743

2 komentarze

Skomentuj Magda Klimczak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *