Kiedy wracasz po podróży do domu, w lodówce światło, a Ty robisz najlepszy obiad na świecie, poziom satysfakcji z życia gwałtownie wzrasta. Wszytsko robi się prostsze, jeśli jest to podróż do pięknej Italii, bo nie ma takiej możliwości, żebyś nie przywiózł pamiątek czytaj: jedzenia z podróży. Ja przywiozłam min.: makaron i pastę z czarnych trufli. Obiad powstał w kilka chwil i już wiem, że będzie to wkółko powtarzany hit! Genialna prostota, najlepsze produkty i nie trzeba nic więcej! Kupcie pastę z czarnych trufli, sprawdźcie jej skład, nie dajcie się nabrać na pieczarkowy erzac, poszukajcie prawdziwych trufli w oliwie, a nawet mały słoiczek wystarczy Wam na kilka genialnych wariacji. Aromat trufli będzie się pysznie roznosił po okolicy i wabił gości 😉
PRZEPIS NA MAKARON Z CZARNYMI TRUFLAMI I PARMEZANEM
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 250 g makaronu
- 2 łyżki masła
- parmezan
- 1,5 łyżeczki pasty z czarnych trufli
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy masło i 1 łyżeczkę pasty z czarnych trufli. Na patelnię wkładamy makaron i podgrzewamy 2-3 minuty, aż sos dokładnie oblepi kluseczki. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy świeżo tartym parmezanem i nakładamy extra porcję pasty truflowej. Przepychota!
Faktycznie przepychota 😉 Podkradam to słowo 🙂
Czasem tak trudno dookreślić smak ;-)) Podkradaj na zdrowie!
Przygotowanie tego dania było prawdziwą przyjemnością. Makaron al dente idealnie komponował się z intensywnym smakiem trufli. Delikatnie skrojone plastry trufli dodawały wyjątkowej głębi smaku i aromatu.