Czekając na to szalone ocieplenie, ktore dziś rano obiecywała pogodynka, rozgrzewam się wariacją na temat kuchni włoskiej. Roladki z bakłażana to danie proste, sprawdzone i genialnie pyszne! Sery w jesiennych daniach to dozwolony grzeszek i nie bójmy się ich nadużywać w końcu wydatek energetyczny przy niskich temperaturach jest ogromny! A pomidory i bakłażan jakie znalazły się w tej zapiekance to ostatnie działkowe zbiory, własne warzywa mają inny smak, może dlatego tak tonę w zachwytach nad tym prostym połączeniem smaków 😉
PRZEPIS NA ZAPIEKANE ROLADKI Z BAKŁAŻANA Z ORZECHAMI I FETĄ 2 PORCJE
SKŁADNIKI:
- 1 bakłażan
- 2 szt sera mozarella
- garść orzechów laskowych
- oliwa
- 1 szt sardeli
- 1 ząbek czosnku wędzonego
- 2 pomidory
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1/2 pęczka pietruszki
- parmezan
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażana tniemy wzdłuż na cienkie plasterki. Na patelni grilowej na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy plastry bakłażana. Mozarellę tniemy w plastry. Na każdym plasterku bakłażana układamy plasterek sera i zwijamy w rulonik. Roladki układamy jedna przy drugiej.
W małym garnuszku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek, drobno posiekaną sardelę i zalewamy pasatą. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i redukujemy sos. Roladki zalewamy sosem, układamy wokół pociętę w ćwiartki pomidory, dodajemy orzechy i starty parmezan. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min w temp. 200 stopni. Podajemy ciepłe. Pycha!!!
Tu znajdziecie pozostałe przepisy na bakłażanowe wariacje.
to w końcu z fetą (=tytuł) czy z mozarellą (=przepis)? czy z każdym z tych serów smakuje pysznie? 🙂
O rany! Dzięki za zwrócenie uwagi! Roladki z mozarellą :-)!