PIECZONY Z ŁOSOŚ NA CZARNYM RYŻU Z ZIOŁAMI

Pieczony łosoś

Czekając na kolejne przedświąteczne spotkanie w Water & Wine  rozpieszczam się rybnymi wariacjami – bardzo liczę na tegoroczną fantazję szefa Flisińskiego 😉  Łosoś  nie jest moją ulubioną rybą, ale zdecydowanie jest napopularniejszą rybką na naszym rynku i często można go dostać niezwykle świeżego. Jak poznać czy łosoś jest świeży? Bardzo prosto ;-)! Czym wyraźniejsza jest różnica pomiędzy różowym mięsem a białymi paskami tłuszczu rybki tym jest ona świeższa. Tym razem łosoś trafił na 2 godziny do bardzo pikantnej marynaty, a następnie na kwadrans do pieca. Kwadransik w zupełności wystraczył, mięso było delikatne, wilgotne i bardzooo smaczne. A ryż, ryż to osobna historia, okazał się genialnym dodatkiem i zniknął w mgnieniu oka. Danie zdecydowanie do powtórzenia, nie dość, że banalnie proste to jeszcze super smaczne 😉

PRZEPIS NA PIECZONEGO Z ŁOSOSIA NA CZARNYM RYŻU Z ZIOŁAMI

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 200 g filetu z łososia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • łyżka płatków suszonego chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki sosu sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu sriracha
  • 3 cm kawałek startego imbiru

RYŻ:

  • 2/3 szklanki czarnego ryżu
  • 1 doniczka świeżej kolendry
  • sok z 1 limonki
  • skórka z 1/2 limonki
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • starty 1 cm imbiru
  • starty 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, nacieramy rybę i wstawiamy na min. 2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, zmniejszamy temp do 160 i wstawiamy rybę wyłożoną na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 min, smarując kilkukrotnie marynatą.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. W rondelku podgrzewamy oliwę, podsmażamy imbir i czosnek. Podsmażone warzywa dodajemy do eyżu, dodajemy sok z lomonki, posiekane zioła i skrapiamy olejem sezamowym.

Łososia podajemy na ryżu z dodatkowymi świeżymi ziołami i sezamem. Pycha!

Przepis powstał we współpracy z  Cisowianka. Gotujmy zdrowo. 

Pikantny łosoś na czarnym ryżu
Pikantny łosoś na czarnym ryżu

2 komentarze

Skomentuj Malgorzata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *