Podczas ostatniej kolacji w Water & Wine miałam przyjemność skosztować lodów z czarnego czosnku i rokitnika. Fanką czarnego czochu jestem od dawna, zwoziłam go z rozmaitych podróży “na zapas”, czasem dostawałam od dobrych ludzi w prezencie – dzięki Beny 🙂 W Water & Wine Marek Flisiński rozwiązał problem z dostępnością czarnego czosnku w inny sposób – robi go sam! Wykorzystuje go hojnie i powiem Wam, że te lody… Miski były wylizane, a wrażenia po deserze omawiane w niekończoność. Ja zapraszam na moją skromną pastę z cieciorki z dodatkiem fermentowanego czosnku, jest zdrowa, pyszna i przywodzi na myśl same miłe wspomnienia 😉
PRZEPIS NA PASTĘ KANAPKOWĄ Z CZARNYM CZOSNKIEM
SKŁADNIKI:
- szklanka ugotowanej cieciorki
- 8 ząbków czarnego czosnku
- 2 łyżki pasty tahiny
- 50 ml lodowatej wody
- sok z 1/2 cytryny
DODATKI:
- koper włoski
- masło
- czarna hawajska sól
- czarnuszka
- grzanka
PRZYGOTOWANIE :
Wszystkie składniki pasty blenderujemy na jednolitą masę. Pastę przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Koper tniemy w cieniutkie plasterki i obsmażamy na maśle, grzank podajemy z pastą, koprem, czarnuszką i solą himalajską.
Przepis powstał we współpracy z Cisowianka. Gotujmy zdrowo.