Bułeczki cynamonowe to klasyk, klasyk który nigdy nam się nie znudzi. Kiedy je piekę w całym domu roznosi się boski zapach miłości. Nie wiem, kto wymyślił ciasto drożdżowe i pod jaką gwiazdą na nie wpadł, ale musiał być niezwykle szczęśliwym człowiekim:-) Dotyk, zapach, konsystencja, wyrabianie, wałkowanie, czekanie aż urośnie, te wszystkie rytuały działają lepiej niż prozak z melisą i medytacja razem wzięte. Może dlatego osatatnio drożdżowe tak często u mnie gości 🙂 Cynamonowo-pomarańczowy farsz to moja ukochana wersja, ale często wykorzystuję drożdżowki jako pretekst do wyczyszczenia resztek konfitur w słoiczkach, a wtedy nie ma ograniczeń, lecą owoce, skórki cytrusów, kakao, masło orzechowe, orzechy co wpadnie w ręce i najważniejsze: zawsze jest pysznie! To co zagniatacie drożdżowe?
PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE NA SŁODKO
SKŁADNIKI NA 20 BUŁECZEK:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka oliwy
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
FARSZ CYNAMONOWY:
- 3 łyżki mielonego cynamonu
- 1/3 szklanki cukru muscavado
- 1/4 szklanki cukru kokosowego
- ziarenka z 1 laski wanilii
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 50 g rozpuszczonego masła
POLEWA JAGODOWA:
- opakowanie twarożku philadelphia
- 3 łyżki domowego soku jagodowego
- suszone żurawiny
PRZYGOTOWANIE:
Drożdze rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier. Mąkę przesiewamy do dzieży blendera. Do mąki wlewamy mleko z drożdżami i dodajemy pozostale składniki. Ciasto wyrabiamy ok. kwadrans, aż będzie jednolite i elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min. godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągu.Cukry mieszamy ze skórką pomarańczową, wanilią i cynamonem. Ciasto wyjmujemy na opruszoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy rozpuszczonym masłem i smarujemy farszem. Ciasto zwijamy w rulon i tniemy w 2 cm plasterki. Bułeczki układamy na blasze, lub w tortownicy. Odstawiamy na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajem i wstawiamy na 25-30 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Studzimy i zjadamy, lub rozpustnie polewamy polewą jagodową i posypujemy suszoną żurawiną. Pyszka!
Więcej przepisów na drożdżowe smakołymi znajdziecie pod tym linkiem.