BUŁECZKI DROŻDŻOWE NA SŁODKO

cinnamon rolls

Bułeczki cynamonowe to klasyk, klasyk który nigdy nam się nie znudzi. Kiedy je piekę w całym domu roznosi się boski zapach miłości. Nie wiem, kto wymyślił ciasto drożdżowe i pod jaką gwiazdą na nie wpadł, ale musiał być niezwykle szczęśliwym człowiekim:-) Dotyk, zapach, konsystencja, wyrabianie, wałkowanie, czekanie aż urośnie, te wszystkie rytuały działają lepiej niż prozak z melisą i medytacja razem wzięte. Może dlatego osatatnio drożdżowe tak często u mnie gości 🙂 Cynamonowo-pomarańczowy farsz to moja ukochana wersja, ale często wykorzystuję drożdżowki jako pretekst do wyczyszczenia resztek konfitur w słoiczkach,  a wtedy nie ma ograniczeń, lecą owoce, skórki cytrusów, kakao, masło orzechowe, orzechy co wpadnie w ręce i najważniejsze: zawsze jest pysznie! To co zagniatacie drożdżowe?

PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE NA SŁODKO

SKŁADNIKI NA 20 BUŁECZEK:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

FARSZ CYNAMONOWY:

  • 3 łyżki mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru muscavado
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 50 g rozpuszczonego masła

POLEWA JAGODOWA:

  • opakowanie twarożku philadelphia
  • 3 łyżki domowego soku jagodowego
  • suszone żurawiny

PRZYGOTOWANIE:

Drożdze rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier. Mąkę przesiewamy do dzieży blendera. Do mąki wlewamy mleko z drożdżami i dodajemy pozostale składniki. Ciasto wyrabiamy ok. kwadrans, aż będzie jednolite i elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min. godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągu.Cukry mieszamy ze skórką pomarańczową, wanilią i cynamonem. Ciasto wyjmujemy na opruszoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy rozpuszczonym masłem i smarujemy farszem. Ciasto zwijamy w rulon i tniemy w 2 cm plasterki. Bułeczki układamy na blasze, lub w tortownicy. Odstawiamy na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajem i wstawiamy na 25-30 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Studzimy i zjadamy, lub rozpustnie polewamy polewą jagodową i posypujemy suszoną żurawiną. Pyszka!

Więcej przepisów na drożdżowe smakołymi znajdziecie pod tym linkiem.

Bułeczki cynamonowe
Bułeczki cynamonowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *