Dorsz skrei to zimowa, pyszna, sezonowa ryba, na którą sezon trwa właśnie teraz! Dla mnie mięso tej ryby samo w sobie to petarda! Nie wymaga wielu dodatków, ani skomplikowanej obróbki. W tym roku postanowiłam przygotować dla Was serię przepisów na skrei. Domowych, prostych i pysznych. Łódzcy szefowie kuchni pomimo pełni sezonu ignorują tę rybę, do tej pory skrei znalazłam w menu JEDNEJ restauracji – to chyba trochę wstyd w czasach kiedy sezonowość i dbałość o produkt to już nie tylko puste frazesy. Jeśli więc chcecie zjeść genialnie pyszną rybę, nie czekajcie, aż obudzi się gastro, biegnijcie do sklepu po dorsza i jedzcie go codziennie na zdrowie, a ja dostarczę Wam garść inspiracji 🙂
PRZEPIS NA SKREI NA MUSIE Z GROSZKU
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 2 x filet z dorsza skrei 200g
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- sól
- skórka otarta z 1/2 cytryny
MUS Z GROSZKU:
- 400 g
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- garść mięty
- 1 łyżeczka masła
- 50 ml oliwy
- 1 łyżka pasty tahiny
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE :
Groszek gotujemyw osolonym wrzątku. Odkładamy kilka ziarenek do dekoracji. Pozostałe składniki musu blendujemy na jednolitą masę.
Na patelni podgrzewamy oliwę z masłem. Skórę ryby nacieramy solą. Na rozgrzany tłuszcz kłądziemy rybę skórą do dołu, smażymy ok. 2-3 minuty w zależności od grubości fileta. Rybę przewracamy obsmażamy ok.minutę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 7 minut.
Na talerz wykładamy pure, usmażoną rybę, odłożóny groszek, kilka listków mięty do dekoracji o posypujemy otratą skórką z cytryny.
Pięknie to wygląda! Gdzie można dostać takie talerze?
Talerze od Sensual Studio 🙂