KASZA PĘCZAK Z KURKAMI, ORZECHAMI I WĘDZONKĄ

Pęczak z kurkami

Jak jest za oknem każdy widzi… deszcze, burze, załamania pogody, taki mamy lipiec tego roku. Przez te załamania / wahania pogodowe, mam ochotę na ciepłe, sycące dania. Pierwsze kurki w tym roku wylądowały w bardzo jesiennej kompozycji z kaszą pęczak i orzechami, ale najważniejsze, że było pysznie. Sami zresztą oceńcie i koniecznie wypróbujcie ten mój misz – masz i trzymajcie się sucho 😉

PRZEPIS NA KURKI Z KASZĄ PĘCZAK

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 200 g kurek
  • 100 g wędoznego boczku, lub pancetty
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • wędzona papryka
  • sól
  • pieprz

KASZA:

  • 1/2 szklanki pęczaku
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szkalnki stratego parmezanu
  • 2 świeże liście laurowe

DO PODANIA:

  • tarty parmezan
  • podprażone na patelni posiekane orzechy włoskie/laskowe
  • 2 żółtka sparzonych jajek

PRZYGOTOWANIE :

Kaszę płuczemy kilkukrotnie zimną wodą, aż woda stanie się przejrzysta. Zalewamy kaszę zimną, osoloną wodą w proporcji 2:1, dodajemy listki laurowe i gotujemy. Kiedy kasza wchłonie wodę ziarna powinny być jeszcze lekko twardawe, dodajemy łyżkę masła mieszamy, zestawiamy z kuchenki i pozwalamy kaszy napęcznieć. Do gorącej kaszy dodajemy parmezan i delikatnie mieszamy.

Grzyby oczyszczamy, większe sztuku kroimy na ćwiartki, mniejsze pozostawiamy w całości. Na maśle podsmażamy grzyby ok. 5 min, dodajemy wędzonkę i smażymy, aż z mięsa wytopi się tłuszcz. Odlewamy nadmiar tłuszczu i dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy kolejną minutę doprawiamy solą pieprzem i wędzoną papryką.

Na talerze wykładamy porcję kaszy, na nie przygotowane grzyby z wędzonką i surowe żółtko w temperaturze pokojowej, posypujemy dodatkowym parmezanem i orzechami i zjadamy ciepłe. Pycha!

Kurki z kaszą
Kurki z kaszą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *