LETNIA SAŁATKA Z POMIDORAMI I BURRATĄ

Pomidory z burattą

Kilka prostych składników i zamieniamy letnią, pomidorową sałatkę w rozpustną ucztę. Burrata to niestety uzależnienie i stan ducha, z nią po prostu życie smakuje lepiej. Ostatnio ze współwinną zbrodni Małgorzatą, zamieniłyśmy burratę w twarożek. Okazało się, że podróżowanie w słońcu jej nie służy :-))) Szanujcie więc swoją burratę i zjadajcie ją bezwstydnie szarpiąc i rwąc od razu po zakupie. Nie ma na co czekać, lato tak szybko odchodzi ….

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 2 łyżki pesto
  • 150 ml oliwy
  • sól wędzona
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szalotka
  • 2 żółte pomidory
  • garść kolorowych koktajlowych pomidorków
  • garść melisy
  • garść mięty
  • świeżo mielony pieprz

SALSA:

  • 250 g różnych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

Salsa: pomidory w zależności od wielkości kroimy na połówki lub ćwiartki. Do naczynia żaroodpornego przekładamy warzywa, skrapiamy oliwą, solimy i przeczemy w 120 stopniach aż czosnek będzie mięciutki a pomidory upieczone ok. 20-30 min. Warzywa rozgniatamy widelcem mieszając z powstałym sosem.

Sos: szalotkę drobno siekamy i mieszamy z oliwą i octem jabłkowym.

Sałatka: Na dno dużego talerza wykładamy połowę sosu, na niego burratę, na burratę pesto i układamy wokół świeże pomidory, oraz salsę pomidorową. Wszystko ponownie skrapiamy przygotowanym sosem i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, kilku litsków melizy i bazylii i gotowe!

Sałatka z burratą
Sałatka z burratą

9 komentarzy

Skomentuj Magda Klimczak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *