UNIWERSALNY SOS Z PIECZONYCH WARZYW

Uniweralny sos z pieczonych warzyw

Pieczone warzywa to moja wielka miłość. Towarzyszą mi cały rok w domowym comfort food, tym razem postanowiłam zamknąć je w słoiku i tak powstała na gęsta, bogata pasta. Moją cnotą nie jest cierpliwość, dlatego pasta nie czeka na zimę tylko znika w oka mgnieniu. Używam jej jako dodatku do zupy dyniowej – dynię wystarczy upiec w piekarniku, zmiksować z pastą warzywną, bulionem, lub mlekiem roślinnym i mamy gotowy obiad. Pasta świetnie sprawdza się jako baza do makaronów, a nawet jako dodatek do kanapek. Moja wersja jest mocno pikantna i rozgrzewająca pozwala mi przetrwać bez infekcji początek długiej zimy 🙂

SKŁADNIKI:

  • 4 czerwone papryki
  • główka czosnku
  • 1 fenkuł
  • 1 mały seler, lub 1/2 dużego
  • 2 bakłażany
  • 2 kg pomidorów
  • kilka ostrych papryczek w zależności od upodobań
  • 3 cebule
  • oliwa
  • sól

PRZYGOTOWANIE :

Warzywa układam na blasze do pieczenia, skrapiam oliwą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1,5-2 godziny w zależności od wielkości warzyw. Upieczone warzywa: bakłażana przekrawam na pół i wydrążam środek, czosnek wyciskam, papryki obieram ze skóry. Wszystkie warzywa przekładam do garnka, doprawiam solą, blenduję i redukuję na małym ogniu aż pwostanie gęsta pasta. Przepysznosci!

Pieczone warzywa
Pieczone warzywa

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *