WEGETARIAŃSKIE BIRYANI

BIRYANI

Pierwszy raz biryani jadłam na lotnisku w trakcie dłużeszego międzylądowania, kilka lat temu w drodze po nieznane. Wybrałam je z karty bo spodobało mi się to słowo 🙂 Nie powaliło mnie na kolana, ale na pewno zaciekawiło. Od tego czasu miałam okazję próbować go w różnych odsłonach, ale to ta domowa wersja jest jedną z najsmaczniejszych jakie jadłam. Na pewno ogromne znaczenie ma w tym wypadku ryż. Kupcie dobrej jakości ryż basmati, nie pożałujecie. W tym wypadku produkt albo Was rozkocha w tym daniu, albo zniechęci na zawsze.  Perfekcyjnie ugotowany, sypki,  przechodzący aromatami egzotycznych przypraw ryż powala na kolana. Użyte w mojej wariacji warzywa to tylko inspiracja, nie bójcie się ich wymieniać i eksperymentować. Dla mnie biryani przestało być tylko pięknym słowem stało się synonimem pysznego, egzotycznego comfort food.

SKŁADNIKI:

  • 250 g ryżu basmati
  • 1 główka czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • kawałek kory cynamonu
  • 5 ziaren kardamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 150 ml tej pasty lub passaty
  • mały kalafior
  • 3 ziemniaki
  •  ghee
  • 2 garści okry
  • świeża kolendra i mięta
  • 4 szalotki
  • garść orzechów nerkowca
  • jogurt naturalny

PRZYGOTOWANIE :

Prażona cebulka: szalotkę tniemy w półksiężyce i smażymy na małym ogniu na ghee aż zbrązowieje. Odsączmay na ręczniku papierowym.

Ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kwadrans. Zmieniamy wodę i gotujemy ok. 12 min. Odcedzamy i odstawiamy aż przygotujemy pozostałe składniki dania.

Kalafiora dizelimy na różyczki, okrę tniemy na 3, ziemniaki tniemy w kostkę. We wrzątku blanszujemy warzywa.

Na ghee podsmażamy: starty czosnek i imbir, po chwili dodajemy wszystkie suche przyprawy. Dodajemy passatę i mieszamy tak aby pasta pokryła wsyzstkie przyprawy. Smażymy ok 5 min i dodajemy zblanszowane warzywa.

Do garnka z grubym dnem wykładamy łyżeczkę ghee i układamy: warstwę ryżu, warzywa z przyprawami, świeże zioła, orzechy nerkowca, cebulkę prażoną i przykrywamy kolejną warstwą ryżu, warzyw, ziół i orzechami. Potrawkę przykrywamy pokrywką i dusimy 20 min na małym ogniu.

Danie wykładamy do miski, dekorujemy świeżymi ziołami i prażoną cebulką podajemy z jogurtem naturalnym.

Warzywne biryiani
Warzywne biryiani

8 komentarzy

Skomentuj Magda Klimczak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *