Molam Thai Canteen&Bar

Krewetki Nahm Prik Pao

Weekend w Krakowie na Confetti Wine Fest  był tak intensywny, że nie planowałam robić żadnego wpisu, czy przewodnika po restauracjach, ale w ciągu kilku dni dwukrotnie odwiedziłam Molam Thai Canteen&Bar z nieukrywaną radością.

Budynek w którym znajduje się restauracja z zewnątrz nie zachęca do odwiedzin, prawdopodobnie gdyby nie polecenie nie zajrzelibyśmy do środka prawdopodobnie.  Na szczęście po przekroczeniu progu restauracji urzeka nas kolorowe wnętrze i zapach gotowanego ryżu, który ja uwielbiam.

Przy pierwszej wizycie zamówiliśmy prawie całą kartę, która zmienia się w Molam bardzo dynamicznie. Podobno codziennie pojawiają się nowe propozycje, także zawsze warto jest zajrzeć i przekonać się co dziś proponuje szef kuchni. Niestety nie pokaże Wam ani jednego zdjęcia z pierwszej wizyty, ponieważ a. głód był ogromny i dosłownie rzuciliśmy się na jedzenie b. pierwszy raz napotkałam tak silny ruch oporu robienia zdjęć przy stole w postaci braci W.

Druga wizyta przebiegła już w rytmie slow  – zamówiłyśmy i sfotografowałyśmy z Małgosią:

Sardele w sosie Soas Sam Rot z posypką Khao Khua  – sardele były genialne, słodkie, kwaśne, pikantne z dużą ilością świeżych ziół i posypką z ucieranego sticky rice.

Krewetki w Nahm Prik Pao z tajska bazylia + sticky rice. – Sos był idealnie kremowy, pikantny i co najważniejsze same krewetki byłysuper jakości

Kalarepa, mięta & betel – sałatka, która rozbiła bank, mogłabym ją podjadać codziennie.

Sałatka z rabarbaru z orzeszkami ziemnymi

W karcie win znajdziecie min polskiego Dzika z Domu Bliskowice, a oferta drinków alkoholowych i bezalkoholowych zaspokoi gusta niejednego konesera.

Nie ma się co dziwić jakości dań Molam, na czele kuchni stoi Tomasz Muza, który dwukrotnie odbył staż w Bo.lan topowej restauracji w Bangkoku, Err i Udon Thani. To tylko wierzchołek góry lodowej miejsc gdzie doświadczenie zdobywał szef Tomasz.  Sprawdźcie koniecznie propozycje Molam Thai Canteen&Bar to uczciwa azjatycka kuchnia, na poziomie niespotykanym nad Wisłą.

Sardele w sosie Soas Sam Rot
Sardele w sosie Soas Sam Rot
Kalarepa, mięta & betel
Kalarepa, mięta & betel
Sałatka z rabarbaru
Sałatka z rabarbaru

11 komentarzy

Skomentuj Kasia Motyka Kocikowa Dolina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *