Barszcz wywołał przemiłą falę wiadomości, wspomnień i próśb o przepis. Sam barszcz ugotujemy za tydzień, ale dzisiaj nastawiamy zakwas, bo bez zakwasu nie ma barszczu wigilijnego! Szykujcie wyparzone słoiki i kiście na zdrowie!!!
SKŁADNIKI:
1 kg obranych, umytych i pokrojonych buraków najlepiej ekologicznych
Główka czosnku
6 szt liści laurowych
Ziele angielskie i pieprz w ziarnach
2 litry letniej solanki ( 1 łyżka soli na litr wody)
RZYGOTOWANIE :
Do dużego, wyparzonego słoika wkładamy pokrojone buraki, przekładamy je listkami laurowymi i ząbkami czosnku, doprawiamy zielem angielskim, pieprzem w ziarnach i zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z solą. Zakrywamy słoik i odstawiamy na minimum tydzień.
Pro tipy:-) Buraki muszą być całe zakryte, możemy je docisnąć talerzykiem. Zakwas błyskawiczny robimy z dodatkiem skórki chleba na zakwasie po jednym dniu wyjmujemy skórkę, zakwas będzie gotowy po 4-5 dniach. Jeśli robimy zakwas do picia możemy dodać imbir w korzeniu, kurkumę, chrzan, po tygodniu odcedzić płyn i przechowywać w lodówce. Z kiszonych buraczków robimy pyszne sałatki!