Czas pomiędzy świętami a nowym rokiem to takie zawieszone dni, kiedy po grudniowej gorączce w końcu możemy odpocząć. A że każdy odpoczywa jak lubi, ja na przykład gotując, to postanowiłam porozpieszczać się kulinarnie.
Szukając inspiracji na dania karnawałowe trafiłam na artykuł o drinkach z ginem który podsunął mi pomysł na danie jakie jadam często podróżując na północ. Skandynawski gravlax to bardzo proste i efektowne danie. Idealne, aby zaimponować gościom na noworocznym spotkaniu, a dodatek jałowca i ginu wynosi je na piedestał gravlaxów.
Z artykułu dowiedziałam się, że gin z tonikiem to nadal wiodący w rankingach popularności koktajl z ginem. Sam gin jak wiele odmian alkoholi powstał jako lekarstwo (jałowcówka), a tenże popularny drink służył do walki z malarią, z którą zmagała się brytyjska armia w Indiach w XIX wieku. Kolejny popularny koktajl z ginem to mój personalny faworyt – Gimlet. Został on zmieszany przez lekarza – Sir Thomasa Desmonda Gimlette, który chcąc uchronić brytyjską marynarkę przed szkorbutem, witaminę C zawartą w soku z cytryny, zalecał spożywać z ginem właśnie.
Wracając do gravlaxa, kiedy przegryzie się już z jałowcówką, polecam wzorem Skandynawów spożyć go na świeżym powietrzu, bo przecież nie ma złej pogody! Zróbcie sobie zimowy piknik, nie zniechęcając się aurą i temperaturą.
A czy wiedzieliście, że Winnicalidla.pl to portal, na którym można zarezerwować alkohole z całego świata? Już nawet następnego dnia możecie odebrać i opłacić swoją rezerwację przy okazji codziennych zakupów w Lidlu.
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg filetu z łososia bez skóry
- 1 łyżka grubo mielonego jałowca
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki soli
- 50 ml ginu
Do podania:
- Skórka otarta z cytryny
- Świeży koperek
Łososia osuszamy papierowym ręcznikiem. W miseczce mieszamy cukier, sól, jałowiec i dodajemy gin. Powstałą mieszanką nacieramy rybę, zawijamy ją w folię aluminiową, wkładamy do pojemnika i obciążamy np. puszkami , lub butelką ginu. Gravlax jest gotowy po 24 godzinach, ale możemy spokojnie przechowywać go do 4 dni w lodówce. Po wyjęciu rybę oczyszczamy z pozostałych przypraw i osuszamy. Podajemy doprawionego skórką z cytryny i koperkiem.
#HejWinnica #WinnicaLidla
@lidlpolska