Gravlax w ginie

Gravlax w ginie
[Współpraca reklamowa] z @lidlpolska

Czas pomiędzy świętami a nowym rokiem to takie zawieszone dni, kiedy po grudniowej gorączce w końcu możemy odpocząć. A że każdy odpoczywa jak lubi, ja na przykład gotując, to postanowiłam porozpieszczać się kulinarnie.

Szukając inspiracji na dania karnawałowe trafiłam na artykuł o drinkach z ginem  który podsunął mi pomysł na danie jakie jadam często podróżując na północ. Skandynawski gravlax to bardzo proste i efektowne danie. Idealne, aby zaimponować gościom na noworocznym spotkaniu, a dodatek jałowca i ginu wynosi je na piedestał gravlaxów.

Z artykułu dowiedziałam się, że gin z tonikiem to nadal wiodący w rankingach popularności koktajl z ginem. Sam gin jak wiele odmian alkoholi  powstał jako lekarstwo (jałowcówka), a tenże popularny drink służył do walki z malarią, z którą zmagała się brytyjska armia w Indiach w XIX wieku. Kolejny popularny koktajl z ginem to mój personalny faworyt – Gimlet. Został on zmieszany przez lekarza – Sir Thomasa Desmonda Gimlette, który chcąc uchronić brytyjską marynarkę  przed szkorbutem,  witaminę C zawartą w soku z cytryny, zalecał spożywać z ginem właśnie.

Wracając do gravlaxa, kiedy przegryzie się już z jałowcówką, polecam wzorem Skandynawów spożyć go na świeżym powietrzu, bo przecież nie ma złej pogody! Zróbcie sobie zimowy piknik, nie zniechęcając się aurą i temperaturą.

A czy wiedzieliście, że Winnicalidla.pl to portal, na którym można zarezerwować alkohole z całego świata? Już nawet następnego dnia możecie odebrać i opłacić swoją rezerwację przy okazji codziennych zakupów w Lidlu.

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg filetu z łososia bez skóry
  • 1 łyżka grubo mielonego jałowca
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli
  • 50 ml ginu

Do podania:

  • Skórka otarta z cytryny
  • Świeży koperek

Łososia osuszamy papierowym ręcznikiem. W miseczce mieszamy cukier, sól, jałowiec i dodajemy gin. Powstałą mieszanką nacieramy rybę, zawijamy ją w folię aluminiową, wkładamy do pojemnika i obciążamy np. puszkami , lub butelką ginu. Gravlax jest gotowy po 24 godzinach, ale możemy spokojnie przechowywać go do 4 dni w lodówce. Po wyjęciu rybę oczyszczamy z pozostałych przypraw i osuszamy. Podajemy doprawionego skórką z cytryny i koperkiem.

#HejWinnica #WinnicaLidla

@lidlpolska

Gravlax z ginem
Gravlax z ginem
Gravlax z ginem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *