Uwielbiam kaszankę, dlatego często eksperymentuję robiąc ją z różnymi sezonowymi owocami, lub warzywami, a czasem z jednym i drugim:-) Tym razem wyśmienitej jakości kaszankę, podałam na delikatnie pikantno – słodkich jabłkach.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 1 pętko kaszanki najlepszej jakości
- 2 jabłka szare renety
- pietruszka
- 10 g orzechów włoskich
- masło smakowe np. takie jak tu
- pół łyżeczki miodu
- łyżeczkę musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 octu jabłkowego
Kaszankę obieramy i kroimy w grube krążki. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Na rozgrzane 2 łyżki masła z przyprawami wrzucamy pokrojone jabłka i prażymy ok. 4 minuty, dodajemy miód i karmelizujemy jabłka kolejne 2 minuty. Z musztardy, octu i oliwy robimy winegret. Na jabłkach układamy plastry kaszanki, posypujemy pietruszką i orzechami. Całość polewamy musztardowym winegretem.