MAZUREK Z RÓŻANĄ KONFITURĄ

maz5aZeszłoroczny mazurek różany podbił nasze podniebienia. W tym roku będzie u nas gościł kolejny raz jednak z małą modyfikacją. Do masy serowo różanej dodałam rozpuszczoną w śmietance białą czekoladę tak jak w przepisie z Kukbuka nr. 2 podpowiada strawberriesfrompoland.

SKŁADNIKI:

  • 200 g. mąki pszennej
  • 60 g. cukru
  • 150 g. zimnego masła
  • 1 jajko
  • 100 g. białej czekolady
  • 50  ml śmietanki kremowej
  • 250 g. białego serka kremowego
  • 100 g. płatków migdałowych
  • 3 łyżki różanej konfitury

Z mąki, cukru, masła i jajka zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i przenosimy do formy. Ciasto jest bardzo kruche, dlatego jeśli nie daje się rozwałkować, formę wyklejamy kawałkami ciasta i wstawiamy ponownie na 30 minut do lodówki. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy formę ze schłodzonym ciastem i pieczemy ok. 40 minut.  Podgrzewamy śmietankę z czekoladą aż do uzyskania jednolitej masy. Masę czekoladową mieszamy z serkiem i konfiturą różaną. Na ostudzony spód mazurka wykładamy masę serową i posypujemy płatkami migdałów.

mazurek różany

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *