Bardzo owocowe galaretki truskawkowe, obtoczone w cukrze fiołkowym. Idealny letni, owocowy deser.
SKŁADNIKI NA 8 DUŻYCH GALARETEK:
- 1/2 kg świeżych truskawek
- 30 g żelatyny
- 1/2 szklanki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1/3 szklanki wody
Do rondelka włożyć obrane i pocięte truskawki z cukrem i zagotować. Truskawki gotujemy do momentu kiedy puszczą sok i zaczną się rozpadać. Owoce ucieramy na gładką masę. Żelatynę wsypujemy do rondelka z wodą i gotujemy na małym ogniu dokładnie mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodajemy masę truskawkową i mieszamy z żelatyną. Gotujemy kilka minut zbierając powstałą na powierzchni masy pianę. Gotową masę przelewamy do silikonowych foremek i odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem, lub cukrem fiołkowym.
ale cudne!!!!! podziwiam za pomysłowość :)))))
Dziękuję;-) galaretki to łatwizna, ale bardzo efektowna. Sezon owocowy przed nami możemy poszaleć!!!
prześliczne 🙂
dziękuję;-)