TRUSKAWKOWE GALARETKI

IMG_9127aBardzo owocowe galaretki truskawkowe, obtoczone w cukrze fiołkowym. Idealny letni, owocowy deser.

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 8 DUŻYCH GALARETEK:

  • 1/2 kg świeżych truskawek
  • 30 g żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki wody

Do rondelka włożyć obrane i pocięte truskawki z cukrem i zagotować. Truskawki gotujemy do momentu kiedy puszczą sok i zaczną się rozpadać. Owoce ucieramy na gładką masę. Żelatynę wsypujemy do rondelka z wodą i gotujemy na małym ogniu dokładnie mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodajemy masę truskawkową i mieszamy z żelatyną. Gotujemy kilka minut zbierając powstałą na powierzchni masy pianę. Gotową masę przelewamy do silikonowych foremek i odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem, lub cukrem fiołkowym.

IMG_9137a

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *