Pyszne mocno czekoladowe ciasto z owocami. Ja użyłam truskawek i rabarbaru, ale można użyć malin, jagód, lub innych sezonowych owoców.
SKŁADNIKI:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- pół kostki masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 3 cm korzeń imbiru
- 1/4 kg. truskawek
- 1/2 kg rabarbaru
Obrany i pokrojony w drobną kostkę rabarbar podsmażamy na patelni ze startym na patelni imbirem. Rabarbar puści soki, smażymy go do momentu kiedy cała woda wyparuje a łodygi zmiękną. Miskę z pokruszoną czekoladą i masłem wstawiamy na garnuszek z gotującą się wodą. Rozpuszczamy i mieszamy czekoladę z masłem. Zdejmujemy miskę z garnka z wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka i dokładnie mieszamy, partiami dosypujemy suche składniki. Do ciasta dodajemy rabarbar. Przelewamy gotową masę do foremki 30×20 cm i na wierzchu układamy świeże truskawki. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W środku powinno być lepkie i ciężkie z miłym kwaskowatym posmakiem rabarbaru.
ooo wygląda mega apetycznie.
Polecam;-)