Polskie gauacamole. Zamiast avocado użyłam jędrnego, młodego bobu, pozostałe dodatki pozostawiłam jak w klasycznej wersji. Pasta jest wyśmienita, pikantna, aromatyczna – pyszna przekąska.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg bobu
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała suszona papryczka chilli
- sok z 1/2 cytryny
- otarta skórka z całej cytryny
- 1 posiekana szalotka
- pęczek kolendry
- 4 łyżki oliwy
- sól do smaku
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Obrany z łupin miksujemy w blenderze z pozostałymi składnikami. Odstawiamy na godzinę, aby smaki się przegryzły. Podajemy z tortillami, lub jako smarowidło do pieczywa.
ciekawa i bardzo kusząca.
jak kupię bób, to zrobie. tym bardzie świetna, że ja guacamole nie lubię ze względu na awokado. a tu mogę je sobie przyrządzić bez niego :]
Polecam, pasta jest pyszna!!
Bardzo ciekawy przepis, zamiast bobu użyłem ziemniaków, a brakującą kolendrę zastąpiłem marchwią. Pycha!
Oj, jak dobrze że mam swój bób, zrobię sobie tę pyszność!
Mogę tylko pozazdrosćić!!