Pyszne letnie, dietetyczne danie. Delikatny cytrynowy bulion podkreśla naturalny smak ryby, połączenie z pikantnym imbirem i aromatem liści limetki przywodzi na myśl dalekie wyprawy. Warto latem jeść ryby i warto szukać na nie coraz to nowych pomysłów, to bardzo wdzięczny materiał.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 2 filety z halibuta
- pół cytryny
- dymka
- 2 cm korzeń imbiru
- 2 liście limetki kaffir
- 1 litr bulionu warzywnego
Do bulionu warzywnego dodajemy suszone liści limetki, posiekany w plastry imbir, łyżeczkę soku z cytryny i zagotowujemy. Koszyczek do gotowania na parze ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Na małym talerzyku układamy halibuta i posiekaną dymkę, wstawiamy do koszyczka i gotujemy ok. 5 minut. Na głęboki talerz przecedzamy bulion i układamy halibuta, podajemy z dodatkowym plasterkiem cytryny.