Pyszne słodkie babeczki, wypełnione owocami i musem z białej czekolady – letnia rozpusta. W sezonie możemy wykorzystać ulubione owoce, zimą możemy je pominąć i wypełnić babeczki samym musem. W każdej wersji będą pyszne!
SKŁADNIKI NA 10 MAŁYCH BABECZEK:
CIASTO:
- 100 g. masła
- 1 żółtko
- 190 g. mąki
- szczypta soli
MUS:
- 100 g białej czekolady
- 2 jajka
- 250 ml śmietanki 36%
- owoce
Składniki ciasta połączyć i uformować kulę, wstawić na godzinę do lodówki. Metalowe foremki wysmarować masłem. Ciasto cieniutko rozwałkować i przełożyć do foremek. Babeczki pieczemy przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni.
W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę i dodajemy posiekaną czekoladę. Rozpuszczamy czekoladę w śmietance i studzimy masę. Do letniej masy czekoladowej wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
Na dnie upieczonych babeczek układamy owoce i zalewamy czekoladową masą. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 160 stopni. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem i świeżymi owocami.