LATO W MIEŚCIE CZYLI SMAŻONE OWOCE MORZA Z DOMOWYMI SOSAMI

2Lato w mieście potrafi być piękne. Nocne seanse na świeżym powietrzu, prasówka w pełnym słońcu i owoce morza jedzone prawie codziennie, tylko morza brak….

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 4 DUŻE PORCJE:

  • 1/2 kg krewetek królewskich obranych z pozostawionymi ogonkami
  • 1/2 kg kalmarów pociętych w krążki
  • 150 g mąki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 1 litr oleju do smażenia
  • 1 limonka
  • garść pociętej natki pietruszki

SOS CHILLI:

  • 6 papryczek chilli
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżka brązowego cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka octu ryżowego

SOS Z AWOKADO:

  • 2 małe, lub 1 duże dojrzałe awokado
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • 100 ml jogurtu greckiego

Sos chilli: papryczki i czosnek tniemy w plastry, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień pod sosem, dodajemy cukier i gotujemy ok. 15 minut, pod koniec gotowania dodajemy ocet. Całość miksujemy w blenderze. Sos pomimo pestek chilli ma idealną pikantność.

Sos z awokado: Wszystkie składniki sosu miksujemy w blenderze tuż przed podaniem, aby awokado nie ściemniało.

W misce mieszamy przesianą mąkę z solą i świeżo mielonym pieprzem. Osuszone owoce morza obtaczamy w mące z dodatkami. W garnku rozgrzewamy olej na który wrzucamy owoce morza i smażymy ok 4 minuty. Odsączamy z nadmiaru oleju na papierowych ręcznikach i podajemy skropione cytryną, posypane natką z sosami do maczania.

3

6

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *