Przepis na tiramisu z jadalną słodką ziemią autorstwa Hestona Blumenthala znalazłam na stronie channel4 , nie udało mi się z aptekarską precyzją trzymać dokładnie przepisu, a mimo to deser wyszedł wyśmienity. Link do oryginalnego przepisu znajdziesz tu:
SKŁADNIKI:
SŁODKA ZIEMIA:
- 200 g białego cukru
- 75 ml zimnej wody
- 80 g posiekanej czarnej czekolady min. 60% kakao
- 50g orzechów-ja użyłam włoskich
- 1/4 łyżeczki soli
- 15 g brązowego cukru
- 60 g białej czekolady
- 20 g kakao
- 60 ml oleju z orzechów
W zimnej wodzie rozpuść cukier i doprowadź syrop do temp. 135 stopni, zdejmij z ognia i dodaj posiekaną czarną czekoladę. Nieustannie mieszaj, aż czekolada wchłonie cały syrop -początkowo czekolada będzie się rozpuszczać i w niczym nie przypomina końcowego efektu, w miarę stygnięcia zaczną robić się grudki, mieszamy, siekamy aby grudki jak najbardziej się pokruszyły. Wysyp powstałe grudki na papier do pieczenia i zostaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj orzechy, na suchej patelni upraż posiekane orzechy ok. 4 minuty, lekko przypieczone orzechy posyp solą i potrząśnij kilka razy, następnie dodaj cukier i mieszaj do momentu kiedy orzechy pokryją się karmelem. Wysyp orzechy obok czekoladowych gródek do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i na papierze do pieczenia ułóż białą czekoladę, czekoladę umieściłam w nagrzanym piekarniku na ok. 15 minut co jakiś czas mieszając, czekolada pięknie się w tym czasie skarmelizuje. Wymieszaj białą skarmelizowaną czekoladę, grudki ciemnej czekolady i przygotowane orzechy, dodaj odrobinę soli, która niesamowicie wzbogaca smak mieszanki, kakao i olej. Dla mnie faktura tak przygotowanej mieszanki była zbyt gruboziarnista i za pomocą blendera skruszyłam mieszankę tak, że wyglądała jak piasek z kawałkami kamyków.
- 125 g serka mascarpone
- 200g – opakowanie śmietanki 36% słodkiej
- 2 łyżki cukru
- mięta do przybrania deseru
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone i schłodzić. W doniczce, lub innej salaterce ułożyć warstwę kremu i przykryć słodką ziemią, ozdobić listkami mięty, melisy, lub bazylii.