PYSZNA POTRAWKA Z CIECIERZYCY Z ANCHOIS, PARMEZANEM I JARMUŻEM

IMG_0750Jeśli jest jeszcze ktoś kto nie lubi cieciorki, to po tym przepisie ją pokocha. Przyznam, że danie powstało podczas czyszczenia lodówki. Rewelacyjnym dodatkiem były tu kawałki/skórki parmezanu, którego “piętkę” zawsze odkładam i wykorzystuję jako dodatek do zup, lub sosów. Słony, intensywny  posmak dało moje ukochane anchois harmonijnie grając z pozostałymi dodatkami. Zdrowe, pyszne, jednogarnkowe danie, które zrobimy w 20 minut bez specjalnego wysiłku:-)

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1 cebula
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 szt anchois
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka masła
  • kawałek 2 cm parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • jarmuż 2 gałązki
  • młody szpinak
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego

Na łyżce oliwy podsmażamy anchois do momentu aż fileciki się rozpadną. Do anchois dodajemy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, paprykę słodką i ostrą, pocięty w plasterki czosnek i zalewamy bulionem i gotujemy około 15 minut. Do potrawki dodajemy drobno pocięty, oddzielony od łodygi jarmuż, masło i świeży szpinak – gotujemy do zmięknięcia jarmużu czyli około 5 minut. Potrawkę podajemy danie z razowym chlebem i dodatkowym świeżym szpinakiem.

Untitled-1

IMG_0768

IMG_0667

Olimpijskie gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *