ANANAS W DWÓCH ODSŁONACH

IMG_0892Powoli, powolutku, dni stają się coraz dłuższe, o poranku budzi nas słońce i nawet czasem zaśpiewa jakiś zagubiony ptaszek:-) Na takie słoneczne poranki najlepsze są słoneczne owoce. Poza sezonem z braku lokalnych produktów sięgam po egzotyczne smaki. Ananasa podałam na dwa sposoby, o poranku z jogurtem, miętą i granatem, a na podwieczorek z sosem imbirowo – pomarańczowym. Rewelacyjna, bardzo zdrowa i błyskawiczna przekąska, lub nawet danie 🙂

SKŁADNIKI:

  • 1 świeży ananas
  • 1 kubeczek jogurtu
  • 1 granat
  • garść mięty
  • sok z 1 pomarańczy

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 3 cm kawałek imbiru
  • łyżeczka miodu
  • 50 ml wody
  • sok z 1 pomarańczy
  • mięta

Ananasa obieramy i tniemy w plastry najcieniej jak potrafimy. W wersji śniadaniowej podajemy go z jogurtem naturalnym wymieszanym z pocięta w paseczki miętą i granatem. 

SOS: w letniej wodzie rozpuszczamy miód, dodajemy imbir i odstawiamy co najmniej na 2 godziny. Sos przecedzamy przez sitko i dodajemy sok z pomarańczy. Ananasa skrapiamy sosem i podajemy z granatem i miętą.

Untitled-1

 

Untitled-2

IMG_0893

Lekkie desery bez piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *