Błyskawiczna, orzeźwiająca sałatka z ogórka. Idealnie sprawdza się jako dodatek do azjatyckich dań, jest bardzo delikatna i zrównoważona w smaku. Sałatkę można urozmaicić dodając namoczone wcześniej glony wakame, lub starty korzeń imbiru, możemy pominąć pastę sambal i dodać świeżą papryczkę chilli. Jest to kolejna potrawa z cyklu lubię eksperymenty, ciężko mnie zepsuć:-) Bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
- 1 świeży ogórek
- łyżka octu ryżowego
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka sezamu
- 1/2 łyżeczki sambal oelek
- świeża kolendra
Ogórka tniemy na cieniutkie plasterki – możemy to zrobić obieraczką do warzyw. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu i zalewamy nią ogórka. Odstawiamy na ok. 30 minut. Sałatkę podajemy posypaną sezamem i świeżą kolendrą.