Kiedy w zeszłym tygodniu umieściłam zdjęcie kolacji na Instagramie, odzew bardo miło mnie zaskoczył i zmobilizował do umieszczenia tego super smacznego i super prostego przepisu na blogu. Gotowe tortille z różnym nadzieniem to świetny patent na wykorzystanie sezonowych składników przy niewielkim nakładzie pracy. Poniższe połączenie smaków jest rewelacyjne:-)
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 2 małe tortille
- 2 jaja
- 8 szt kurek
- 1/2 kg bobu
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól
- ser cheddar
DO PODANIA:
- rukola
- bazylia
- mięta
- oliwa
- awokado
Bóg gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, obieramy i odkładamy garść. W blenderze miksujemy bób, oliwę, czosnek, pieprz, sól.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortille smarujemy oliwą, pastą z bobu, posypujemy tartym cheddarem i po środku robimy małe gniazdko, w które wbijamy jajo. Wokół jaja układamy bób, pocięte w plastry kurki. Pieczemy ok. 20 minut.
Podajemy z awokado, świeżymi ziołami skropionymi oliwą.
Ten post dostępny jest także w języku: angielski