ZUPA POMIDOROWA Z BIAŁĄ PASTĄ MISO

D71A8368uPołączenie pomidorów i pasty miso to samograj, który nigdy nas nie zawiedzie. Tym razem proponuję Wam przepyszną pomidorówkę z dodatkiem glonów i czarnego sezamu. Jestem pewna, że jej smak Was zaskoczy, glony dadzą delikatny morski aromat, a pasta miso i pomidory zdublują umami – piaty smak. Taka bogata w smak i aromat rozgrzewająca zupa idealnie osłodzi Wam ten chłodny poniedziałek:-)

SKŁADNIKI 4 PORCJE:

  • 2 kg pomidorów malinowych, lub bawole serce
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki białej pasty miso
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • czarny sezam
  • 1 płat nori
  • 1,5 łyżki masła
  • cienki szczypiorek

Na łyżce masła dusimy pomidory aż zaczną się rozpadać. Na maśle podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy pastę miso. Pomidory przecieramy przez sitko do podsmażonych warzyw, dodajemy bulion i zagotowujemy. Gotujemy ok. 20 min. Zupę podajemy ze szczypiorkiem, pociętymi w paski glonami i sezamem. Pycha!

D71A8362

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *