Połączenie pomidorów i pasty miso to samograj, który nigdy nas nie zawiedzie. Tym razem proponuję Wam przepyszną pomidorówkę z dodatkiem glonów i czarnego sezamu. Jestem pewna, że jej smak Was zaskoczy, glony dadzą delikatny morski aromat, a pasta miso i pomidory zdublują umami – piaty smak. Taka bogata w smak i aromat rozgrzewająca zupa idealnie osłodzi Wam ten chłodny poniedziałek:-)
SKŁADNIKI 4 PORCJE:
- 2 kg pomidorów malinowych, lub bawole serce
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki białej pasty miso
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- czarny sezam
- 1 płat nori
- 1,5 łyżki masła
- cienki szczypiorek
Na łyżce masła dusimy pomidory aż zaczną się rozpadać. Na maśle podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy pastę miso. Pomidory przecieramy przez sitko do podsmażonych warzyw, dodajemy bulion i zagotowujemy. Gotujemy ok. 20 min. Zupę podajemy ze szczypiorkiem, pociętymi w paski glonami i sezamem. Pycha!