TACO Z WĘDZONYM WĘGORZEM I PALONĄ MŁODĄ KAPUSTĄ

D71A0659

Dziś mam dla Was przepis wyjątkowy w swojej prostocie i smaku. Meksykańskie taco, nafaszerowane rodzimymi smakami – są wyśmienite! W zeszłym tygodniu miałam okazję spędzić cały dzień gotując  w niezwykłym miejscu, koncepcie Water and Wine w Nałęczowie – ale o tym będzie oddzielny wpis – gdzie podpatrzyłam u szefa Marka Flisińskiego przepis na paloną młodą kapustę.  Od powrotu robiłam ją już dwukrotnie, jej niesamowity aromat Was zaczaruje i uzależnicie się od niej tak jak ja. Gwarantuję:-)

SKŁADNIKI NA 6 SZT TACO:

  • 1/2 główki kapusty
  • 6 plasterków pancetty
  • łyżka masła klarowanego
  • wędzony węgorz, lub inna wędzona ryba np. makrela w całości
  • 3 marchewki
  • garść mięty
  • 1 szt habanero
  • łyżeczka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka oliwy
  • tarty cheddar
  • 6 szt kukurydzianych tortilli

Na patelni podgrzewamy masło klarowane. Kapustę kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i zostawiamy na 15 minut. W połowie smażenia dodajemy boczek. Kapustę szatkujemy.

Marchewkę trzemy na tarce dodajemy ocet, cukier, oliwę, miętę i pokrojona drobno papryczkę habanero.

Taco układamy w naczyniu żaroodpornym, napełniamy kapustką, wędzoną rybą, plasterkiem pancetty i cheddarem. Zapiekamy 5 min. w temp. 180 stopni, tak aby ser się roztopił. Podajemy z marchewką, świeżymi ziołami i cytryną do skropienia. Pycha!

Przepis inspirowany akcją Ciosowianka.Gotujmy zdrowo- Mniej soli.

D71A06

D71A0648

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *