Owsianka na śniadanie nie jedno ma imię. W zeszłym roku pokochałam owsiankę z mascarpone i świeżymi owocami, w tym lubię ją najbardziej na mleku migdałowym z dodatkiem wanilii, miodu, orzechów, otrębów, wszystkiego co chrupie. W pomarańczowym sezonie dodaję smażone w miodzie cząstki sycylijskich pomarańczy i czuję się jak małe dziecko 😉
PRZEPIS NA OWSIANKĘ
SKŁADNIKI:
- szklanka mleka migdałowego
- laska wanilii
- 1 pomarańcza
- łyżka miodu
- zarodki pszenicy
- otręby
- 100 g płatków owsianych
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane gotujemy w mleku. Przekrawamy laskę wanilii, tępą stroną noża wymiatamy z niej ziarenka wanilii i dodajemy do gotującej się owsianki wraz z laską. Gotujemy około kwadrans. Wyławiamy laskę wanilii i blendujemy ciepłą owsiankę na mus. Pomarańczę obieramy i tniemy w fileciki. Pomarańczę podsmażamy na miodzie ok 3-4 min. Owsiankę podajemy z otrębami i podsmażonymi filecikami. Pycha!