Poniedziałek… zawsze będzie poniedziałkiem, a mąka razowa mąką razową… 🙂 Takie to to prawdy życiowe mam dla Was na dziś 😉 Z braku pszennej mąki ślicznej, białej i mało wartościowej wyszperałam z zakamarkach spiżarnianej szuflady mąkę pszenną razową. Nie byłam zachwycona, bo kluseczki lubię białe, ale lenistwo wzięło górę i zrobiłam razowy makaron. Było to moje prywatne pożegnanie szparagów i chciałam, żeby było perfekcyjne. Na szczęście makaron wyszedł pyszny i jeśli darzycie szparagi taką miłością jak ja, pożegnajcie je w tym roku z honorami – tym pysznym makaronem z masełkiem i ziołami. Będziecie jeszcze bardziej czekać na przyszłoroczny sezon szparagowy 😉
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- pęczek zielonych szparagów
- 1/2 cukini
- 4 ząbki młodego czosnku
- 2 cebule dymki
- 2 łyżki masła
- oliwa
- sól
- suszone chili w płatkach
- paremzan
- garść świeżych ziół: szałwia, bazylia, oregano
MAKARON:
- 100 g maki razowej
- 1 jajo
- szczypta soli
Mąkę mieszamy z jajem i solą, odstawiamy ciasto na pół godziny do odpoczęcia. Ciasto wałkujemy najcieniej jak możemy, maszynką wałkowałam na piątym poziomie. Ciasto tniemy w pasy o grubości ok. 0,5 cm i gotujemy we wrzątku około 2 minuty. Odsączamy, hartujemy i odstawiamy na bok.
Szparagi od końca łodyg tniemy w plasterki pozostawiając główki do dekoracji. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy czosnek, cebulę w płatkach, szparagi i zioła.Kiedy warzywa delikatnie zmiękną dodajemy makaron, oliwę, świeże zioła, chili w płatkach i smażymy około 2 minut. Podajemy z tartym parmezanem i świeżym pieprzem. Pycha!