Super prosty i zdrowy mus z owoców lata. Na działce zebrałam trochę czereśni, porzeczek i kilka garści agrestu, wszystko zagotowałam, przetarłam przez sito i wykorzystywałam przez kilka dni robiąc: lemoniady – kilka łyżek musu + gazowana woda + cytryna i kilka kostek lodu; zjadając na śniadanie z owsianką na mleku kokosowym, zjadając łyżkami jak deser, dodając z musem z mango do jogurtu na śniadanie itp. itd. Za chwilę będzie urodzaj malin, jeżyn i śliwek, to będzie lato pysznych musów!
PRZEPIS NA MUS OWOCOWY:
SKŁADNIKI:
- 2 kg czerwonych porzeczek
- 1 kg wydrylowanych czereśni
- agrest
- 5 łyżek miodu
- garść listków melisy i mięty
PRZYGOTOWANIE:
W dużym garnku podgrzewamy miód i dodajemy owoce i zioła. Prażymy owoce w miodzie aż puszczą sok, często mieszając aby nie przywarły do dna garnka. Kiedy owoce zaczną się rozpadać, zdejmujemy garnek z gazu i odstawiamy owoce do ostygnięcia. Mus blendujemy na gładko i przecieramy przez sito. Nie pomijajcie procesu przecierania przez sito, otrzymacie nieprawodpodobną konsystencję musu. Mus zjadamy natychmiast, lub przekładamy do słoika i trzymamy tak do 5 dni w lodówce.
Taki mus może być podstawą do pysznej tarty, lub genialnej owsianki.