ZUPA ZIEMNIACZANO – CZOSNKOWA Z ORZECHOWĄ POSYPKĄ

zupkaZiemniaki należą dla mnie typowo do grupy “comfort food” czyli jedzenia na pocieszenie. W postaci zupy przybierają nieznane nam oblicze, są kremowe, delikatne, pyszne i niskokaloryczne.

 

 

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 1/2 główki czosnku – czosnek wygotowuje całą swoją ostrość pozostawiając jedynie delikatny lekko orzechowy aromat
  • odrobinu utartego kuminu rzymskiego – koniecznie
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 750 ml wody, lub bulionu
  • pieprz czarny wedle uznania
  • 2 łyżki gęstej śmietany, lub serka mascarpone – opcjonalnie
  • koperek do podania
  • orzechy laskowe z tego przepisu

W garnku zeszklić na maśle cebulę, dodać czosnek i mieszając pozwolić uwolnić się aromatom przez ok. minutę, zalać całość wodą/bulionem, posolić dodać umyte i pokrojone na kawałki ziemniaki i gotować ok. 30 minut. Kiedy ziemniaki już będą miękkie, zmiksować całość blenderem ręcznym i podgrzewać jeszcze ok. 5 minut i dodać serek/śmietanę. Podawać posypane świeżym koperkiem i prażonymi orzechami laskowymi.

ziemniaczany mix

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *