Wszyscy kochamy naleśniki, prawda? Ja najbardziej lubię je w soboty, kiedy mogę się nad nimi poroztkliwiać i popieścić. W styczniu postanowiłam jednak ograniczyć cukier, pszenicę i inne używki, dlatego styczniowe naleśniki będą bezglutenowe, co nie znaczy mniej smaczne:-) Styczeń mija mi także pod znakiem kurkumy. Ten skromny korzeń jest moim remedium na wszystkie dolegliwości. Tegoroczna zima daje mi okropnie w kość, liczę na wiosenne odrodzenie i zmiany, oczywiście na dobre. Poprzez zdrową dietę staram się znaleźć w sobie siłę i motywację do działania, wróciłam na jogę i z każdym dniem odzyskuję wigor i chęć zmian. Bo 2017 to rok zmian, stawiajmy wszystko na jedną kartę i na głowie! Nie bójmy się ryzyka, nie bójmy się porażki, a już na pewno nie bójmy się sukcesu, którego wszystkim Wam życzę!!!!
PRZEPIS NA NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE
SKŁADNIKI:
CIASTO:*
- 1 łyżka kurkumy
- 2 jaja
- szklanka mleka roślinnego np. ryżowego
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
*zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku
DODATKI:
- łosoś wędzony
- ogórek świeży
- twarożek
- koperek
- marynowane karczochy
- oliwa
- melisa
- 1 ząbek czosnku
- sól
- świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Na olej wylewamy mniej więcej 2/3 pojemności łyżki wazowej. Naleśniki smażymy po ok. 2 min z każdej strony.
Czosnek ścieramy na tarce i mieszamy z twarożkiem. Ogórka i zioła siekamy. Wszystkie dodatki skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ciepłymi naleśnikami. Pyszka!