NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE

naleśniki bezglutenowe

Wszyscy kochamy naleśniki, prawda? Ja najbardziej lubię je w soboty, kiedy mogę się nad nimi poroztkliwiać i popieścić. W styczniu postanowiłam jednak ograniczyć cukier, pszenicę i inne używki, dlatego styczniowe naleśniki będą bezglutenowe, co nie znaczy mniej smaczne:-) Styczeń mija mi także pod znakiem kurkumy. Ten skromny korzeń jest moim remedium na wszystkie dolegliwości. Tegoroczna zima daje mi  okropnie w kość, liczę na wiosenne odrodzenie i zmiany, oczywiście na dobre. Poprzez zdrową dietę staram się znaleźć w sobie siłę i motywację do działania, wróciłam na jogę i z każdym dniem odzyskuję wigor i chęć zmian. Bo 2017 to rok zmian, stawiajmy wszystko na jedną kartę i na głowie! Nie bójmy się ryzyka, nie bójmy się porażki, a już na pewno nie bójmy się sukcesu, którego wszystkim Wam życzę!!!!

PRZEPIS NA NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE

SKŁADNIKI:

CIASTO:*

  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 jaja
  • szklanka mleka roślinnego np. ryżowego
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

*zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku

DODATKI:

  • łosoś wędzony
  • ogórek świeży
  • twarożek
  • koperek
  • marynowane karczochy
  • oliwa
  • melisa
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Na olej wylewamy mniej więcej 2/3 pojemności łyżki wazowej. Naleśniki smażymy po ok. 2 min z każdej strony.

Czosnek ścieramy na tarce i mieszamy z twarożkiem. Ogórka i zioła siekamy. Wszystkie dodatki skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ciepłymi naleśnikami. Pyszka!

naleśniki bezglutenowe
naleśniki bezglutenowe

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *