Rozpoczął się sezon na lody i przepadłam. Cały zeszły tydzień byłam na mocno cukrowej, kolorowej diecie lodowej. W ciągu dnia biegałam po lodziarniach testując nowe smaki, a wieczorami do lodówki… Pisząc ten post zjadam ostatnie lodówkowe lodowe zapasy i ruszam w detox. Jedni idą w detoxy sokowe inni w zupne. Ja jestem zdecydowanie miłośniczką ciepłych posiłków i nie ma dla mnie nic lepszego niż talerz domowej zupy. Na rynku zaoptarzyłam się w tonę młodych, pięknych warzyw i zaczynam pyszny czas roślinnych wariacji. Na pierwszy ogień poszły pomidory z dodatkiem kurkumy, pieprzu syczuańskiego, czosnku i swieżych ziół. Zupka jest lekko pikantna, dość gęsta, odkarzająca i pyszna! Samo zdrowie, na zdrowie :-)!
PRZEPIS NA PYSZNY POMIDOROWY DETOX
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 2 kg świeżych pomidorów
- 2 łyżki kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 0,5 l wywaru warzywnego
DO PODANIA:
- nasiona chia
- pestki słonecznika
- świeże zioła: bazylia, bazylia tajska, koperek, pietruszka
PRZYGOTOWANIE :
Za pomocą Tefal Cuisine Companion: Do garnka wkładamy pocięte na połówki pomidory, wszystkie przyprawy, warzywa, bulion i zioła, nastawiamy program Zupa P1 i czekamy, aż zupa się ugotuje. Podajemy z nasionami chia, pestkami słonecznika i świeżymi ziołami. Pycha!
Metoda tradycyjna: Pomidory przecinamy na ćwiartki, wkładamy do dużego rondla, dodajemy bulion i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy przyprawy i zioła. Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zaczną się rozpadać ok 40 min, następnie blendujemy. Zupę podajemy z nasionami chia u świeżymi ziołami!