Połączenie kukurydzy z owocami morza przywodzi na myśl chowder, ale poprzez pominięcie ziemniaków i śmietany otrzymujemy odchudzoną wersję tej popularnej zupy.
SKŁADNIKI:
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryczka chilli
- pieprz cayene
- 1 duży por
- szklanka mrożonego mięsa z muli
- sok z 1/2 cytryny
- świeża kolendra
- 1 l. bulionu
Rozmrozić mięso muli w temperaturze pokojowej. Do bulionu dodać 3/4 puszki kukurydzy i większość pociętego w plastry pora (zostawić kilka plasterków do dekoracji). Gotować zupę ok. 2o minut, kiedy warzywa zmiękną zmiksować zupę blenderem. Do zupy dodać pokrojoną w plasterki papryczkę chilli, pozostałą kukurydzę i mięso muli. Gotować ok 5 minut. Dodać sok z cytryny i gotować jeszcze 2-3 minuty. Podawać udekorowane świeżym porem, lub chilli z natką kolendry i dodatkową cytryną.
Zupa jest rewelacyjna!!! W dodatku bardzo lekka (kalorie) ale sycąca. Mnie wyszły dokładnie dwie porcie (na 2 duże talerze/miski). Polecam bo robi się ją bardzo szybko, a za to efekt sugeruje, że spędziłyśmy w kuchni co najmniej 2 godziny 🙂