PIECZONE ZIEMNIAKI GOTOWANE W BULIONIE

6Technika przygotowania ziemniaków podpatrzona u Gordona Ramsay’a, dodatki polecam stosować wg. własnych preferencji i w zależności od dania do jakiego mają być serwowane. W podstawowej wersji z tymiankiem, pasują do wszystkiego  wzbogacone o czosnek i cytrynę świetnie grają z drobiem, z dodatkiem ostrej papryki idealne do duszonej wołowiny, wariacji nieskończona ilość:)

 

 

 

SKŁADNIKI NA 1 OSOBĘ:

  • 2 ziemniaki
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • garść świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego

Ziemniaki obierz, umyj i przekrój na połówki. W naczyniu, które można zapiekać podgrzej olej, dodaj masło, ziemniaki oprósz solą, tymiankiem i pieprzem, podsmaż układając większą powierzchnią do dołu, kiedy będą miały złocistą chrupiącą skorupkę, odwróć ziemniaki do góry nogami i zalej je do połowy wysokości bulionem. Tak przygotowane ziemniaczki wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok. 20 minut. Podawaj ciepłe, polane czosnkową oliwą.

ziemniaczki mix

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *