Technika przygotowania ziemniaków podpatrzona u Gordona Ramsay’a, dodatki polecam stosować wg. własnych preferencji i w zależności od dania do jakiego mają być serwowane. W podstawowej wersji z tymiankiem, pasują do wszystkiego wzbogacone o czosnek i cytrynę świetnie grają z drobiem, z dodatkiem ostrej papryki idealne do duszonej wołowiny, wariacji nieskończona ilość:)
SKŁADNIKI NA 1 OSOBĘ:
- 2 ziemniaki
- łyżka oleju
- łyżka masła
- garść świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
Ziemniaki obierz, umyj i przekrój na połówki. W naczyniu, które można zapiekać podgrzej olej, dodaj masło, ziemniaki oprósz solą, tymiankiem i pieprzem, podsmaż układając większą powierzchnią do dołu, kiedy będą miały złocistą chrupiącą skorupkę, odwróć ziemniaki do góry nogami i zalej je do połowy wysokości bulionem. Tak przygotowane ziemniaczki wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok. 20 minut. Podawaj ciepłe, polane czosnkową oliwą.