Awokado – tłuste, bogate w witaminy, pyszne. Uwielbiam je w sałatkach, pastach, dipach… w nieskończonej liczbie wariacji. Ta sałatka jest na prawdę wspaniała, połączenie chrupkiej rzymskiej sałaty, maślanego dojrzałego awokado i winegretu z bardzo wyrazistym anchois stanowi pyszną wariację. Pięknie wygląda podana z jadalnymi kwiatami, choć jesienią coraz o nie trudniej.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 3 szt. dojrzałego awokado
- główka sałaty rzymskiej
- anchois – pół puszki
- łyżka posiekanych kaparów
- szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy dijon
- oliwa
- sok z połowy 1 cytryny
Drobno posiekany czosnek ucieramy w moździerzu z anchois. Szalotkę i kapary siekamy drobniutko. Pastę z anchois i czosnku łączymy z kaparami, szalotką, musztardą i stopniowo mieszając rózgą dolewamy oliwę, tak aby powstała jednolita emulsja. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Awokado obieramy ze skóry, kroimy na ósemki i skrapiamy cytryną, aby nie ściemniało. Sałatkę mieszamy z dressingiem i podajemy ozdobioną jadalnymi kwiatami, lub świeżymi ziołami.
Prosta i smaczna 😉 Robiłam ją już kilka razy 🙂
Bardzo się cieszę! ja też ją bardzo lubię!
Wygląda zjawiskowo, ślinka sama leci… 🙂