Smaczny, szybki i prosty jesienny obiad. Pierwsze skrzypce w tym daniu gra pyszny, aksamitny pomidorowo – paprykowy sos. To ostatnie chwile kiedy możemy wykorzystać świeże pomidory, paprykę, czy dynię, doprawione rozmarynem tworzą smaki, którym ciężko się oprzeć:-)
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 4 pałeczki z kurczaka
- 0,5 kg pomidorów
- 1 papryka czerwona
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- świeży rozmaryn
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- papryka czereśniowa 2 sztuki, lub szczypta chilli
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy
Kurczaka myjemy, osuszamy, solimy i w garnku o grubym dnie obsmażamy na mieszance masła z oliwą, aż skóra będzie rumiana. Umyte i pokrojone warzywa podsmażamy z przyprawami na maśle, dodajemy obsmażonego kurczaka i dusimy do miękkości. Mięso wyjmujemy z sosu, który blendujemy i przecieramy przez sito. Kurczaka podajemy polanego sosem np. z pieczoną jak tu dynia.
Podawane z pieczoną dynia – super. Sos pomidorowo-paprykowy, również powinien mi podejść 😉